Sosyal Medya

Güncel

CIA’den MOSSAD’a Trump uyarısı: Kasedi var!

Trump’ın Rusya ile bağlantıları olduğu yönündeki iddialar, İsrail’de de endişe yarattı. Amerikan istihbaratının, İsrail gizli servisi MOSSAD’a ‘Trump’la istihbarat paylaşımı yapmama’ uyarısında bulunduğu öne sürüldü.



Emekli Ä°ngiliz ajanı Christopher Steele’in sahip olduÄŸu danışmanlık ÅŸirketi, geçen yıl ABD’den iki teklif aldı. BaÅŸkanlık seçimleriyle alakalı olan bu tekliflerin ilki, Cumhuriyetçi Parti’dendi. Partinin baÅŸkan adayının belirleneceÄŸi ön seçim sürecinde, aday adayı Donald Trump’ın Rusya ile iliÅŸkilerini ortaya koyan veriler isteniyordu.
 
Trump’ın ön seçimi kazanmasının ardından, Steele’in ÅŸirketinin yeni müşterisi Demokrat Parti oldu, talep ise aynıydı. Daha önce ülkesinin Rusya’daki diplomatik misyonlarında, Ä°ngiliz istihbarat servisi MI6 adına çalışan Steele’in hazırladığı rapordan çıkan sonuç, Rusların elinde Donald Trump’a ÅŸantaj yapacak materyaller olduÄŸuydu. Ä°ddiaya göre Trump’ın, Kainat Güzellik Yarışması için gittiÄŸi Moskova’daki Ritz Carlton otelinde bir grup hayat kadınıyla çekilen görüntüleri Rus istihbaratının elinde. Kaynak ise Steele’in Rus istihbaratındaki baÄŸlantıları. Somut kanıt içermeyen bu rapor, ABD’nin bir numaralı gündem maddesi oldu. Mevcut BaÅŸkan Barack Obama ve görevi 20 Ocak’ta devralacak müstakbel halefi Donald Trump’a ‘çok gizli’ koduyla istihbarat brifingi olarak sunuldu. Trump, raporu “Hasta insanlar tarafından yapılan Nazi tarzı bir iftira” olarak niteledi. Kremlin’den de benzer bir açıklama geldi: “Buna Ä°ngilizce’de ‘pulp fiction’ (ucuz roman) denir.” Öte yandan sözkonusu raporla aynı yönde baÅŸka iddialar da var. Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Ä°ngiliz kamu yayın kuruluÅŸu BBC’den de “Rusların elinde Trump’a ÅŸantaj yapacak malzeme bulunduÄŸu” yönünde açıklamalar geldi. Ä°ÅŸte beÅŸ baÅŸlıkta ABD’yi sallayan skandalın yansımaları...
 
BÄ°RDEN FAZLA KASET VAR
BBC’nin Washington muhabiri Paul Wood, Steele tarafından hazırlanan raporu 8 Kasım’daki ABD baÅŸkanlık seçimlerinden bir hafta gördüklerini açıkladı. Buna göre BBC, kanıt içermediÄŸi gerekçesiyle konu haber yapmamaya karar verdi. Ancak Wood, raporun ortaya çıkmasının ardından o dönemde Amerikan istihbarat kaynaklarından konuya iliÅŸkin elde ettiÄŸi bilgileri de paylaÅŸtı. Buna göre aÄŸustos ayında emekli bir istihbaratçının, bir DoÄŸu Avrupa ülkesinin gizli servisinden aldığı bilgi, Rusların elinde Trump’la ilgili görüntüler olduÄŸu ÅŸeklindeydi. Ardından Wood, bir aracı üzerinden halen görevde olan CIA ajanlarına bazı sorular yöneltti. Aldığı yanıt, Trump hakkında ‘birden fazla tarihte, birden fazla yerde çekilmiÅŸ birden fazla kaset’ olduÄŸuydu. ‘Cinsel içerikli’ olduÄŸu belirtilen görüntüler, Moskova ve St. Petersburg’da çekilmiÅŸti.
 
Ä°KÄ° GÄ°ZEMLÄ° RUS BANKASI
Wood’un haberine göre, geçen nisan ayında CIA ÅŸefi John Brennan’a kaygı verici bir istihbarat raporu sunuldu. Rapor, Kremlin’den ABD’deki baÅŸkan seçimi kampanyalarına aktaran parayla iligli bir telefon görüşmesinin kaydını da içeriyordu. Bir Baltık ülkesinden gelen istihbaratın ardından altı ABD kurumu soruÅŸturma açtı. Yurtiçi ayağını FBI, Hazine Baknalığı ve Adalet Bakanlığı, yurtdışı ayağını ise CIA, NSA ve Ulusal Ä°stihbarat Direktörlüğü yönetiyordu. SoruÅŸturma kapsamında Hazine Bakanlığı, iki Rus bankasının ABD’ye yönelik para hareketlerini incelemek üzerine mahkemeye baÅŸvurdu. Mahkeme talebi reddetti. Konuya hakim bir kaynak, Wood’a Trump’ın üç ortağının soruÅŸturma dosyasında yer aldığını söyledi. Bu üç kiÅŸi ise suç iÅŸedikleri iddialarını reddetti.
 
MCCAIN: DOSYAYI FBI'A BEN VERDÄ°M
Skandalla ilgili bir Sürpriz çıkış da Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain’den geldi. Partinin, Trump’a karşı duran gelenekçi kanadından bir isim olan McCain, Rusya’nın Trump’la ilgili ‘hassas bilgilere’ sahip olduÄŸunu gösteren dosyayı geçen yılın sonunda FBI’a kendisinin verdiÄŸini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan McCain, içindeki bilgilerin doÄŸruluÄŸunu teyit etme imkanı bulunmadığı için dosyayı FBI’ya iletmenin en doÄŸru ÅŸey olduÄŸunu düşündüğünü ifade etti. Amerikalı gazeteci Carl Bernstein, dosyayı McCain’e verenin, Ä°ngiltere’nin eski bir Rusya Büyükelçisi olduÄŸunu iddia etti. Büyükelçinin ismini ise açıklamadı. CNN’e konuÅŸan Bernstein, “Trump’ın iÅŸ baÄŸlantılarını inceliyorlardı. Bu iÅŸ için eski bir MI6 ajanını tuttular. O, bulduÄŸu ÅŸeylerden endiÅŸelenerek bunları FBI’daki bir kaynağına aktardı” dedi.
 
CIA’DAN MOSSAD’A: TRUMP GÃœVENÄ°LMEZ
Trump’ın Rusya ile baÄŸlantıları olduÄŸu yönündeki iddialar, Ä°srail’de de endiÅŸe yarattı. Amerikan istihbaratının, Ä°srail gizli servisi MOSSAD’a ‘Trump’la istihbarat paylaşımı yapmama’ uyarısında bulunduÄŸu öne sürüldü. Ä°srail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, yakın geçmiÅŸte ABD’li ve Ä°srailli istihbarat yetkililer bir topantı gerçekleÅŸtirdi. Toplantıda Amerikan tarafı, MOSSAD mensuplarına “Trump’ın güvenilir olduÄŸundan emin olana kadar ABD ile istihbarat paylaşımında bulunmama” uyarısını yaptı. Haberde “Trump’ın göreve baÅŸlaması yaklaşırken, Ä°srailli istihbarat yetkileri de uykusuz kalıyor. Son dönemdeki kapalı toplantılarda, Ä°srail istihbaratının çok gizli olarak sınıflandırılmış bilgilerinin 15 yıldır Amerikan istihbaratına açık olduÄŸu ve bunların Rusya’ya ve onun üzerinden de Ä°ran’a sızmasından endiÅŸe ediliyor” denildi.
 
Ä°LK Ä°TÄ°RAF: BENCE RUSYA HACK'LEDÄ°
ABD’nin müstakbel BaÅŸkanı Donald Trump, ‘ÅŸantaj raporunun’ basına sızmasının ardından çarÅŸamba akÅŸamı bir basın toplantısı düzenledi. Sızıntı nedeniyle istihbarat görevlilerini suçlayan Trump, raporu “Hasta insanların Nazi tarzında iftiralarından oluÅŸan bir uydurma” olarak niteledi. Bu durumu ‘utanç verici’ olarak niteleyen Trump, Amerikan medyasını da yalan haberleri yaymakla suçladı, CNN muhabirine söz vermedi. Öte yandan Trump, Rusya’nın seçimlere siber saldırılar yoluyla müdahale ettiÄŸi iddialarını ilk kez kabul etti. Müstakbel BaÅŸkan, New York’taki Trump Tower’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, Demokrat Parti’nin hack’lenmesi için “Bence Rusya yaptı” ifadesini kullandı. BaÅŸka konulara da deÄŸinen Trump, IŞİD’i Obama yönetiminin yarattığını öne sürdü ve ÅŸirketlerinin yönetimini oÄŸullarına bıraktığını açıklayarak iÅŸlerini nasıl devrettiÄŸini masaya yığdığı ticari belgelerle anlattı. Rusya ile hiçbir anlaÅŸmasının ya da bağının olmadığını, iyi geçinip geçinemeyeceÄŸini bilmediÄŸini ancak iyi iliÅŸkiler kurmayı deneyeceÄŸi belirten Trump, Rusya Devlet Vladimir BaÅŸkanı Putin’in kendisini sevmesini bir deÄŸer olarak nitelendirdi.
 
ÅžANTAJ USTASI RUSYA
Donald Trump ve Rusya hakkında çıkan rapor, Rusların ‘ÅŸantaj istihbaratı’na ilgiyi de artırdı. Amerikan medyasında, Sovyetler’den günümüze yaÅŸanan kaset skandalları anlatıldı.
 
Rusya’nın elinde, ABD’nin müstakbel BaÅŸkanı Donald Trump’a ÅŸantaj yapacak malzeme bulunduÄŸu iddiaları, Amerikan medyasında Rusya’nın ‘ÅŸantaj tarihine’ iliÅŸkin incelemeleri de beraberinde getirdi. New York Times gazetesi, Moskova istihbaratının Sovyetler BirliÄŸi döneminden bu yana ‘ÅŸantaj istihbaratında’ ustalaÅŸmış olduÄŸunu anlattı. Atlantic dergisi ise Sovyetler’in yıkılmasından sonraki dönemde yaÅŸanan bir ‘müstehcen kaset’ skandalını hatırlattı. Times’ta Andrew Higgins ve Andrew Kramer imzasıyla yayımlanan haberde “Sovyetler BirliÄŸi Ä°nturist oteli ve seyahat ÅŸirketini kurduÄŸunda, bütün ÅŸoförler, ‘bellboy’lar, aşçılar ve hizmetliler KGB’ye çalışıyordu. Ãœlkeyi ziyaret eden siyasetçileri ve iÅŸadamlarını tuzaÄŸa düşürmek için maaÅŸla çalışan fahiÅŸeler de vardı. Sovyetler BirliÄŸi’nde yabancıların ziyaret ettiÄŸi oteller, kayıt cihazları ve kameralarla donatılmıştı” deniyor. Eski Sovyet ülkesi Estonya’da, Ä°nturist otelindeki gözetleme ekipmanının segilendiÄŸi bir müze kurulduÄŸu hatırlatılıyor. Müzenin kurucularından Peep Ehasalu, otelin 423 odasından 60’ında izleme ekipmanının kurulu olduÄŸunu söylüyor. “Bu tuzaÄŸa düşen iÅŸadamları, ülkelerine döndüklerinde Sovyetler’de yaÅŸamın iyi olduÄŸunu ve ülkelerinin Sovyetler’le daha çok iÅŸbirliÄŸi yapması gerektiÄŸini söylediler” diyor.
 
Atlantic’ten Julia Ioffe ise Rusya’da Boris Yeltsin döneminde yaÅŸanan bir skandalı ÅŸu ifadelerle anlatıyor:  “Ocak 1999’da, Savcı Yuri Skuratov, dönemin BaÅŸkanı Borist Yeltsin tarafından çaÄŸrıldı. Ona kendisine benzeyen bir adamın, iki fahiÅŸeyle olan eÄŸlencesi’ izletildi. Yeltsin, soruÅŸturma tamamlanmadan Skuratov’un istifasını istedi.”
 
Skuratov, bir yıl sonra görev süresi dolacak Yeltsin’in yerine aday olarak gösterilen isimlerden biriydi. Skuratov’un, Rus parlamentosunda dinleneceÄŸi günden bir gün önce, sözkonusu kaset televizyonlarda yayınlandı. Görüntüleri RTR televizyonuna servis eden kiÅŸininse Viladimir Putin olduÄŸu iddia ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.